Sunday, 05 May 2024
 

Bejelentkező űrlap






Lost Password?
No account yet? Register
.
"100 éves a madárgyűrűzés" PDF Print E-mail
Monday, 14 January 2008
„100 éves a madárgyűrűzés” - A Zöld csütörtök” Természetvédő Kör  madárgyűrűzéssel és téli nyomolvasással egybekötött kirándulása Szabadkígyósra.

A madarak gyűrűzése tudományos vizsgálatok céljából már több, mint 100 éve folyik. Hazánkban a Magyar Madártani Intézet és a Magyar Madártani Egyesület koordinálja ezt a tevékenységet. Kezdetben a madárgyűrűzés célja a madarak vonulásának a feltérképezése volt. Magyarországon 1908-ban kezdődtek meg az első nagyobb arányú, szervezett gyűrűzések Schenk Jakab vezetésével. Az első gyűrűzött madárfajok a fehér gólya, gémfélék, a dankasirály, a füsti fecske és más, fészken fogható és jelölhető madarak voltak, ugyanis a korábbi, ősi fogási eszközök veszélyeztették  madarak testi épségét. A madárgyűrűzés azonban nemcsak a tudósok szórakozása. Sok fiatal is segít a munkában, mert egyszerre jó szórakozás és közben a természet védelméért végzett értelmes tevékenység.

A „Zöld csütörtök” Természetvédő Kör tagjai múlt vasárnap ennek jegyében egy madárgyűrűzéssel és nyomolvasással egybekötött kirándulást tettek Szabadkígyósra, ahol a gyerekeket,  Boldog Gusztáv a Körös Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület vezetője avatta be a  madárvonulás, a madárgyűrűzés, valamint a nyomolvasás rejtelmeibe.

Magyarországi madarak vándorútjai (Schenk Jakab, 1928. iskolai falitérkép)

Forrás: Sz. Kovács Viktória, Békés Megyei Könyvtár és Humán Szolgáltató Centrum

 
< Prev   Next >
.

Vonalban

We have 1 guest online
Advertisement

Békés Megye Online

Programok Online

Békés Megye Programok Online

© 2024 BMKHSZC
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
Magázó magyar verzió: Varanka Zoltán - NovoPortal